Greenport Gelderland stimuleert de Gelderse tuinbouw

Werken bij tuinbouwbedrijven in het Rivierengebied is aantrekkelijker dan je denkt. Natuurlijk werken er op die bedrijven mensen aan het kweken van fruit, bloemen, groenten, laanbomen en paddenstoelen. Maar dat is lang niet alles. Om die producten te kweken zijn er machines en gebouwen die onderhouden moeten worden. Is het nodig dat iemand voor de inkoop en verkoop van producten zorgt. Moet er leiding gegeven worden en zijn er mensen met de administratie bezig. Daarnaast zijn er mensen nodig die bedenken welke producten het best gekweekt kunnen worden en hoe ze er uit moeten zien om ze zo goed mogelijk te verkopen. Voor al dit werk worden mensen gezocht. Het liefst mensen die daarvoor zijn opgeleid.

Wat opvalt is dat te weinig jongeren kiezen voor een toekomst in de tuinbouw. Greenport Gelderland heeft daarom samen met Helicon Opleidingen 'Expeditie Tuinbouw' opgezet. Elke VMBO, HAVO en VWO in het Rivierengebied wordt uitgenodigd om met hun leerlingen op expeditie te gaan naar een tuinbouwbedrijf. Daar maken de leerlingen op een speelse wijze kennis met een tuinbouwbedrijf en maken ze een voorstelling hoe het zou zijn als zíj daar zouden werken.

Op deze manier wil Greenport Gelderland bereiken dat meer jongeren een beroep gaan kiezen waarmee ze in de tuinbouw kunnen werken.

Wat doet de Greenport nog meer?

Greenport Gelderland is er om de tuinbouw in Gelderland te stimuleren. Door meer samenwerking, onderling en binnen de tuinbouwketen, wil de Greenport de economische positie van de tuinbouw verder versterken. De ambitie is om de tuinbouw in het Rivierengebied op de (inter)nationale kaart te zetten.

Binnen de Greenport bevinden zich belangrijke tuinbouwclusters die met elkaar samenwerken:

  • de teelt van champignons; 15 ha, regio Maasdriel,
  • laanbomen; 1.400 ha, regio Opheusden,
  • fruit; 5.600 ha, regio Buren/Geldermalsen
  • bloemen & planten en groenten; 555 ha, Bommelerwaard en regio Arnhem-Nijmegen

Elk cluster heeft een eigen cultuur en ontstaansgeschiedenis. Voor ieder cluster zijn publiek-private samenwerkingsverbanden opgezet, de 'pacten'.

De tuinbouw, in combinatie met aanverwante handel, logistiek en dienstverlening zorgt lokaal voor veel toegevoegde waarde en werkgelegenheid. De totale toegevoegde waarde van de tuinbouwcluster bedraagt € 700-800 miljoen. In de tuinbouwclusters biedt werk aan totaal 13.900 full time arbeidsplaatsen.


 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA